Poznaj SANPROBI

O FIRMIE
SANPROBI w pigułce
SANPROBI to polska firma założona w 2008 roku w Szczecinie, która szybko zdobyła pozycję lidera w dziedzinie nowoczesnej probiotykoterapii. Od początku istnienia kluczowymi wartościami SANPROBI są innowacyjność i jakość. Ponad 25% zespołu należy do działu badawczo-rozwojowego. Są to osoby z ogromnym doświadczeniem w zakresie mikrobiologii ogólnej, środowiskowej, przemysłowej i biotechnologii.
Firma kładzie też duży nacisk na celowaną probiotykoterapię, co oznacza, że każdy produkt dopasowany jest do specyficznych potrzeb danej osoby oraz jej stanu zdrowia. A wybór odpowiedniego szczepu lub kompozycji szczepów opiera się na wynikach badań klinicznych.
Już w 2009 roku firma wprowadziła na rynek swój pierwszy produkt, SANPROBI® IBS, probiotyk zawierający jeden z najlepiej przebadanych szczepów – L. plantarum 299v. Obecnie SANPROBI oferuje dziewięć starannie opracowanych suplementów probiotycznych, a SANPROBI® IBS wciąż pozostaje jednym z flagowych produktów firmy.
W firmowym portfolio znajdują się probiotyki ukierunkowane na różne potrzeby zdrowotne, w tym psychobiotyk – o korzystnym działaniu na zdrowie psychiczne, oraz postbiotyk – preparat zawierający nieożywione bakterie i/lub ich składniki, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Uznanie ekspertów Bezpieczeństwo i jakość firmowych produktów potwierdzają liczne badania przeprowadzane przez takie instytucje, jak Narodowy Instytut Leków czy Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”. Zaangażowanie firmy w działalność opartą na nauce zyskało również uznanie w środowisku farmaceutycznym. W 2018 roku produkty SANPROBI zwyciężyły w rankingu „świata farmacji”, jako najczęściej polecane przez farmaceutów probiotyki dla dorosłych. Wyróżnienia te powtórzyły się w latach 2019, 2020 oraz 2024.
SANPROBI odnosi też sukcesy w innych branżowych konkursach. W latach 2020-2021 SANPROBI® Stress i SANPROBI® Osteo zostały docenione jako Superprodukty przez magazyn „Świat Kobiety”, a w 2023 roku wyróżnienie to otrzymał postbiotyk SANPROBI® Premium.
Działania SANPROBI zostały docenione także na polu biznesowym. Firma otrzymała m.in. wyróżnienie w rankingu „Diamentów Forbesa 2021”, Brylant Polskiej Gospodarki 2021 oraz nagrodę gospodarczą „Business Clubu Szczecin” za szczególny wkład w rozwój szczecińskiej gospodarki.
Rozbudowana sieć doradców SANPROBI ceni sobie współpracę ze środowiskiem farmaceutycznym i medycznym. W firmie zatrudnionych jest szesnastu wykwalifikowanych doradców i konsultantów naukowych, którzy – w każdym z województw – współpracują z aptekami, lekarzami i specjalistami, aby wspierać ich wiedzą i sugerować najlepsze rozwiązania probiotyczne. Doświadczeni przedstawiciele medyczni SANPROBI zawsze są gotowi do dzielenia się wiedzą i dbają o to, by każdy, kto z nimi współpracuje, miał dostęp do rzetelnych informacji oraz profesjonalnej obsługi.
Nie tylko probiotyki! SANPROBI uważa, że branża w której działa firma, wymaga kompleksowego podejścia – nie tylko przy produkcji i sprzedaży probiotyków, ale też edukacji czy propagowania zdrowego stylu życia. Dlatego SANPROBI mocno angażuje się w działalność społeczną. Dla firmy niezwykle ważne jest, aby wspierać lokalne i ogólnopolskie inicjatywy, które mogą przyczynić się do promocji zdrowia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego.
Zgodnie z hasłem „Wspieramy kulturę, nie tylko bakteryjną”, SANPROBI uczestniczy w organizacji licznych wydarzeń kulturalnych i sportowych oraz podejmuje inicjatywy związane z edukacją i promocją zdrowego stylu życia.
Firma kładzie też duży nacisk na celowaną probiotykoterapię, co oznacza, że każdy produkt dopasowany jest do specyficznych potrzeb danej osoby oraz jej stanu zdrowia. A wybór odpowiedniego szczepu lub kompozycji szczepów opiera się na wynikach badań klinicznych.
Już w 2009 roku firma wprowadziła na rynek swój pierwszy produkt, SANPROBI® IBS, probiotyk zawierający jeden z najlepiej przebadanych szczepów – L. plantarum 299v. Obecnie SANPROBI oferuje dziewięć starannie opracowanych suplementów probiotycznych, a SANPROBI® IBS wciąż pozostaje jednym z flagowych produktów firmy.
W firmowym portfolio znajdują się probiotyki ukierunkowane na różne potrzeby zdrowotne, w tym psychobiotyk – o korzystnym działaniu na zdrowie psychiczne, oraz postbiotyk – preparat zawierający nieożywione bakterie i/lub ich składniki, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Uznanie ekspertów Bezpieczeństwo i jakość firmowych produktów potwierdzają liczne badania przeprowadzane przez takie instytucje, jak Narodowy Instytut Leków czy Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”. Zaangażowanie firmy w działalność opartą na nauce zyskało również uznanie w środowisku farmaceutycznym. W 2018 roku produkty SANPROBI zwyciężyły w rankingu „świata farmacji”, jako najczęściej polecane przez farmaceutów probiotyki dla dorosłych. Wyróżnienia te powtórzyły się w latach 2019, 2020 oraz 2024.
SANPROBI odnosi też sukcesy w innych branżowych konkursach. W latach 2020-2021 SANPROBI® Stress i SANPROBI® Osteo zostały docenione jako Superprodukty przez magazyn „Świat Kobiety”, a w 2023 roku wyróżnienie to otrzymał postbiotyk SANPROBI® Premium.
Działania SANPROBI zostały docenione także na polu biznesowym. Firma otrzymała m.in. wyróżnienie w rankingu „Diamentów Forbesa 2021”, Brylant Polskiej Gospodarki 2021 oraz nagrodę gospodarczą „Business Clubu Szczecin” za szczególny wkład w rozwój szczecińskiej gospodarki.
Rozbudowana sieć doradców SANPROBI ceni sobie współpracę ze środowiskiem farmaceutycznym i medycznym. W firmie zatrudnionych jest szesnastu wykwalifikowanych doradców i konsultantów naukowych, którzy – w każdym z województw – współpracują z aptekami, lekarzami i specjalistami, aby wspierać ich wiedzą i sugerować najlepsze rozwiązania probiotyczne. Doświadczeni przedstawiciele medyczni SANPROBI zawsze są gotowi do dzielenia się wiedzą i dbają o to, by każdy, kto z nimi współpracuje, miał dostęp do rzetelnych informacji oraz profesjonalnej obsługi.
Nie tylko probiotyki! SANPROBI uważa, że branża w której działa firma, wymaga kompleksowego podejścia – nie tylko przy produkcji i sprzedaży probiotyków, ale też edukacji czy propagowania zdrowego stylu życia. Dlatego SANPROBI mocno angażuje się w działalność społeczną. Dla firmy niezwykle ważne jest, aby wspierać lokalne i ogólnopolskie inicjatywy, które mogą przyczynić się do promocji zdrowia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego.
Zgodnie z hasłem „Wspieramy kulturę, nie tylko bakteryjną”, SANPROBI uczestniczy w organizacji licznych wydarzeń kulturalnych i sportowych oraz podejmuje inicjatywy związane z edukacją i promocją zdrowego stylu życia.
Czytaj dalej
Zwiń
O FIRMIE
Jakość na pierwszym miejscu
Zawody zaufania publicznego, takie jak lekarz czy farmaceuta, wymagają wysokich kwalifikacji oraz ogromnej odpowiedzialności. Wyobraźmy sobie jednak, że nie obowiązują w nich żadne regulacje. Jak w takiej sytuacji odróżnić specjalistów od laików?
Firmy, którym zależy na produkcji wysokiej jakości probiotyków, poniekąd mierzą się z taką sytuacją. Regulacje prawne dotyczące ich wytwarzania są takie same jak dla żywności i nie obejmują specyfiki tej grupy produktów. Jak więc działać w obliczu niedoskonałego prawa? Najlepiej stworzyć własny, rygorystyczny system wymagań jakościowych i bezwzględnie się go trzymać. Tak właśnie robi SANPROBI.
Jak powstają probiotyki SANPROBI?
Produkcja probiotyków opiera się tu na czterech filarach:
SANPROBI posiada własny Zakład Produkcyjny i Laboratorium. Aby zapewnić stabilność szczepów, kluczowa jest precyzyjna dbałość o warunki produkcji, takie jak temperatura (+/- 20°C) i wilgotność (poniżej 30%). Proces produkcji jest kontrolowany przez Laboratorium, w którym przeprowadzane są szczegółowe analizy mikrobiologiczne, badania liczby bakterii w kapsułkach oraz ocena ich właściwości prozdrowotnych.
Kontrola wewnętrzna
Probiotyki muszą spełniać definicję, zgodnie z którą są to „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza” (FAO/WHO). Z tego względu każdy probiotyk jest szczegółowo badany pod kątem: z
Dla skuteczności probiotyku kluczowe jest upewnienie się, że zawiera on odpowiedni szczep, gatunek i rodzaj bakterii, ponieważ działanie probiotyków zależy od szczepu. Wyniki badań jednego szczepu (lub ich kombinacji) nie mogą być przenoszone na inne mikroorganizmy. Laboratorium przeprowadza również analizy czystości mikrobiologicznej, aby wykluczyć obecność patogennych bakterii, co zapewnia zarówno bezpieczeństwo, jak i wysoką jakość produktu.
Kontrola zewnętrzna
Tylko rygorystycznie kontrolowany produkt, zawierający żywe bakterie w odpowiedniej ilości i zamknięty w szczelnej kapsułce, zdolnej przetrwać wędrówkę przez układ pokarmowy, może być uznany za probiotyk najwyższej jakości. Tylko takie produkty otrzymują certyfikaty jakości i bezpieczeństwa przyznawane przez renomowane ośrodki, takie jak Narodowy Instytut Leków, Instytut Jakości Jagiellońskiego Centrum Innowacji czy Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.
Jak powstają probiotyki SANPROBI?
Produkcja probiotyków opiera się tu na czterech filarach:
- udowodnionej jakości i skuteczności szczepów,
- najwyższym standardzie wytwarzania,
- kontroli jakości,
- dowodach naukowych.
SANPROBI posiada własny Zakład Produkcyjny i Laboratorium. Aby zapewnić stabilność szczepów, kluczowa jest precyzyjna dbałość o warunki produkcji, takie jak temperatura (+/- 20°C) i wilgotność (poniżej 30%). Proces produkcji jest kontrolowany przez Laboratorium, w którym przeprowadzane są szczegółowe analizy mikrobiologiczne, badania liczby bakterii w kapsułkach oraz ocena ich właściwości prozdrowotnych.
Kontrola wewnętrzna
Probiotyki muszą spełniać definicję, zgodnie z którą są to „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza” (FAO/WHO). Z tego względu każdy probiotyk jest szczegółowo badany pod kątem: z
- awartości żywych bakterii,
- odpowiedniej liczby bakterii (utrzymującej się przez cały okres trwałości produktu, zgodnie z informacją na opakowaniu),
- bezpieczeństwa,
- korzystnego wpływu na zdrowie.
Dla skuteczności probiotyku kluczowe jest upewnienie się, że zawiera on odpowiedni szczep, gatunek i rodzaj bakterii, ponieważ działanie probiotyków zależy od szczepu. Wyniki badań jednego szczepu (lub ich kombinacji) nie mogą być przenoszone na inne mikroorganizmy. Laboratorium przeprowadza również analizy czystości mikrobiologicznej, aby wykluczyć obecność patogennych bakterii, co zapewnia zarówno bezpieczeństwo, jak i wysoką jakość produktu.
Kontrola zewnętrzna
Tylko rygorystycznie kontrolowany produkt, zawierający żywe bakterie w odpowiedniej ilości i zamknięty w szczelnej kapsułce, zdolnej przetrwać wędrówkę przez układ pokarmowy, może być uznany za probiotyk najwyższej jakości. Tylko takie produkty otrzymują certyfikaty jakości i bezpieczeństwa przyznawane przez renomowane ośrodki, takie jak Narodowy Instytut Leków, Instytut Jakości Jagiellońskiego Centrum Innowacji czy Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.
Czytaj dalej
Zwiń


O FIRMIE
Filary SANPROBI
Biznes oparty na nauce nie mógłby istnieć bez solidnego zaplecza badawczo-rozwojowego oraz produkcyjnego. A na tym polu SANPROBI naprawdę ma się czym chwalić.
Laboratorium Badawczo-Rozwojowe
Ośrodek ten był pierwszą placówką w Polsce, która kompleksowo zajęła się badaniem mikrobioty jelitowej. W Laboratorium SANPROBI ocenia się jakość produktów probiotycznych (możliwość wykonania aż 3600 analiz) oraz procesów produkcyjnych. Metody klasycznej mikrobiologii umożliwiają wykonanie m.in. ocenę stabilności i czystości mikrobiologicznej produktów. Do bieżącego oznaczania żywotności bakterii firma wykorzystuje cytometrię przepływową, zgodnie z autorską techniką stworzoną przez zespół SANPROBI. Opracowując wyniki, stosuje przy tym obie miary – zarówno CFU (jednostki tworzące kolonię), jak i AFU (aktywne jednostki fluorescencji).
Laboratorium prowadzi również prace w zakresie biologii molekularnej, takie jak PCR, sekwencjonowanie nowej generacji oraz spektrometria mas. Wspierają one kontrolę jakości oraz umożliwiają prowadzenie badań nad bezpieczeństwem, efektywnością, a także nowymi formulacjami i zastosowaniami probiotyków.
Firma bierze aktualnie udział w około 30 projektach badawczych w kraju i za granicą. Jednym z nich jest międzynarodowe badanie „Immediate”, mające na celu identyfikację biomarkerów ryzyka i odporności na przewlekłe stany zapalne poprzez analizę m.in. metabolitów bakteryjnych. W ramach tego projektu Laboratorium SANPROBI przeprowadzi badania mikrobiomu, metabolomu, immunomu oraz bariery jelitowej uczestników, aby zbadać zależności między stresem a suplementacją pasteryzowaną bakterią Akkermansia muciniphila.
Zakład Produkcyjny
To jeden z najnowocześniejszych zakładów konfekcjonujących produkty probiotyczne w Europie. Został zaprojektowany i zbudowany według norm farmaceutycznych.
Zakład podzielony jest na 3 strefy: czarną, szarą i czystą. Dla zapewnienia stabilności probiotyków stale monitorowane są trzy kluczowe parametry: temperatura, wilgotność i poziom tlenu.
Produkty SANPROBI są wytwarzane w formie kapsułek przy pomocy w pełni zautomatyzowanej linii produkcyjnej, obejmującej kapsułkarkę oraz blistrownicę. Do produkcji używa się twardych kapsułek celulozowych. Kapsułkarka automatyczna firmy Bosch otwiera, napełnia proszkiem probiotycznym i zamyka kapsułki, które następnie przechodzą przez detektor metalu. Urządzenie INSIGHT wykrywa i eliminuje obecność metali żelaznych, nieżelaznych oraz niemagnetyczną stal nierdzewną. Kolejnym etapem produkcji jest blistrowanie, podczas którego kapsułki są pakowane w blistry i oznaczane numerem partii oraz datą trwałości produktu. Proces ten jest w pełni zautomatyzowany. Blistrownica jest zintegrowana z kartoniarką, czyli maszyną pakującą blistry do kartoników jednostkowych i również tłoczącą numer partii produkcyjnej oraz datę trwałości produktu. Ten ciąg maszyn tworzy linię produkcyjną o nazwie BEC 300 firmy Uhlmann, która można wyprodukować 84 tys. kapsułek na godzinę i 300 blistrów na minutę.
Kaizen, czyli zawsze może być lepiej
Japońska filozofia zarządzania kaizen, która skupia się na ciągłym doskonaleniu, jest bliska firmie SANPROBI. Właśnie dlatego powstaje nowy kompleks badawczo-rozwojowy firmy, który będzie składał się z czternastu pomieszczeń, z czego dziesięć będzie przeznaczonych wyłącznie do celów laboratoryjnych. Laboratorium Mikrobiologiczne będzie oddzielone od pomieszczeń o wyższej klasie czystości, takich jak Pożywkarnia czy Laboratorium Hodowli Komórkowych, co zapewni lepszą sterylność pracy.
Dział badawczo-rozwojowy SANPROBI to także Zakład Biofermentacji i Liofilizacji oraz Laboratorium Fermentacji Mikroorganizmów. Firma realizuje tu prace badawczo-rozwojowe związane z procesami namnażania, separacji i utrwalania bakterii probiotycznych w skali laboratoryjnej i pilotażowej.
Nowe, przestronne pomieszczenia wyposażone zostaną w sprzęt najwyższej klasy, co pozwoli nie tylko na efektywną pracę, ale też zdobywanie nowych kompetencji i prowadzenie nowatorskich badań.
Laboratorium Badawczo-Rozwojowe
Ośrodek ten był pierwszą placówką w Polsce, która kompleksowo zajęła się badaniem mikrobioty jelitowej. W Laboratorium SANPROBI ocenia się jakość produktów probiotycznych (możliwość wykonania aż 3600 analiz) oraz procesów produkcyjnych. Metody klasycznej mikrobiologii umożliwiają wykonanie m.in. ocenę stabilności i czystości mikrobiologicznej produktów. Do bieżącego oznaczania żywotności bakterii firma wykorzystuje cytometrię przepływową, zgodnie z autorską techniką stworzoną przez zespół SANPROBI. Opracowując wyniki, stosuje przy tym obie miary – zarówno CFU (jednostki tworzące kolonię), jak i AFU (aktywne jednostki fluorescencji).
Laboratorium prowadzi również prace w zakresie biologii molekularnej, takie jak PCR, sekwencjonowanie nowej generacji oraz spektrometria mas. Wspierają one kontrolę jakości oraz umożliwiają prowadzenie badań nad bezpieczeństwem, efektywnością, a także nowymi formulacjami i zastosowaniami probiotyków.
Firma bierze aktualnie udział w około 30 projektach badawczych w kraju i za granicą. Jednym z nich jest międzynarodowe badanie „Immediate”, mające na celu identyfikację biomarkerów ryzyka i odporności na przewlekłe stany zapalne poprzez analizę m.in. metabolitów bakteryjnych. W ramach tego projektu Laboratorium SANPROBI przeprowadzi badania mikrobiomu, metabolomu, immunomu oraz bariery jelitowej uczestników, aby zbadać zależności między stresem a suplementacją pasteryzowaną bakterią Akkermansia muciniphila.
Zakład Produkcyjny
To jeden z najnowocześniejszych zakładów konfekcjonujących produkty probiotyczne w Europie. Został zaprojektowany i zbudowany według norm farmaceutycznych.
Zakład podzielony jest na 3 strefy: czarną, szarą i czystą. Dla zapewnienia stabilności probiotyków stale monitorowane są trzy kluczowe parametry: temperatura, wilgotność i poziom tlenu.
Produkty SANPROBI są wytwarzane w formie kapsułek przy pomocy w pełni zautomatyzowanej linii produkcyjnej, obejmującej kapsułkarkę oraz blistrownicę. Do produkcji używa się twardych kapsułek celulozowych. Kapsułkarka automatyczna firmy Bosch otwiera, napełnia proszkiem probiotycznym i zamyka kapsułki, które następnie przechodzą przez detektor metalu. Urządzenie INSIGHT wykrywa i eliminuje obecność metali żelaznych, nieżelaznych oraz niemagnetyczną stal nierdzewną. Kolejnym etapem produkcji jest blistrowanie, podczas którego kapsułki są pakowane w blistry i oznaczane numerem partii oraz datą trwałości produktu. Proces ten jest w pełni zautomatyzowany. Blistrownica jest zintegrowana z kartoniarką, czyli maszyną pakującą blistry do kartoników jednostkowych i również tłoczącą numer partii produkcyjnej oraz datę trwałości produktu. Ten ciąg maszyn tworzy linię produkcyjną o nazwie BEC 300 firmy Uhlmann, która można wyprodukować 84 tys. kapsułek na godzinę i 300 blistrów na minutę.
Kaizen, czyli zawsze może być lepiej
Japońska filozofia zarządzania kaizen, która skupia się na ciągłym doskonaleniu, jest bliska firmie SANPROBI. Właśnie dlatego powstaje nowy kompleks badawczo-rozwojowy firmy, który będzie składał się z czternastu pomieszczeń, z czego dziesięć będzie przeznaczonych wyłącznie do celów laboratoryjnych. Laboratorium Mikrobiologiczne będzie oddzielone od pomieszczeń o wyższej klasie czystości, takich jak Pożywkarnia czy Laboratorium Hodowli Komórkowych, co zapewni lepszą sterylność pracy.
Dział badawczo-rozwojowy SANPROBI to także Zakład Biofermentacji i Liofilizacji oraz Laboratorium Fermentacji Mikroorganizmów. Firma realizuje tu prace badawczo-rozwojowe związane z procesami namnażania, separacji i utrwalania bakterii probiotycznych w skali laboratoryjnej i pilotażowej.
Nowe, przestronne pomieszczenia wyposażone zostaną w sprzęt najwyższej klasy, co pozwoli nie tylko na efektywną pracę, ale też zdobywanie nowych kompetencji i prowadzenie nowatorskich badań.
Czytaj dalej
Zwiń